CBC-HUSK 0801/1.3.1/0051

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében új kulturális és turisztikai kapocs született az Észak-magyarországi régióban a két ország közt. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány a CBC HUSK 0801/1.3.1/0051 pályázatban Európai Uniós forrásokból arra vállalkozott, hogy egy Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost.

A zarándokút önálló turista jelzéssel ellátott és gyalogosan végigjárható Sárospatak és Kassa között, átszelve a Zempléni-hegységet, az utasokat pedig 17 tájékoztató segíti a kellő információkkal az adott településeken és az útközben található jelentősebb emlékeknél.

Az útvonal az alábbi településeket érinti: Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Telkibánya – Füzér - Alsó-mislye (Nižná Myšľa) - Koksó Baksa (Kokšov-Bakša).

Az Észak-magyarországi és a kassai régió tele van olyan egyházi, egyháztörténeti és vallási-kultikus helyszínekkel, hagyományokkal, amelyek lehetőséget adnak az útvonal megtervezésére a két város közt, és amelyek bejárása és megismerése egyszerre nyújthat vallási, kulturális és turisztikai élményt a zarándokoknak, utazóknak. Elég, ha csak a sárospataki és kassai Rákóczi emlékhelyekre, a sárospataki Szent Erzsébet-kultuszra vagy a zempléni hegység pálos kolostoraira és falusi templomaira gondolunk. Ezek önmagukban is mind olyan élmények, amelyek megállásra, megpihenésre, gondolkodásra hívhatják az utazókat és turistákat.

A zarándokút jelentőségét, és kiemelt egyházi fontosságát mutatja az is, hogy védnökséget vállalt felette Ternyák Csaba egri és Bernard Bober kassai érsek is. Az út hivatalos megnyitása 2011 június 13-án, Pünkösdhétfőn volt, amikor is a Szent Erzsébet tiszteletére bemutatott sárospataki szentmise után az érsekek áldásával elindult a nyitó zarándoklat. Az első zarándokcsoport tagja volt a Németországból érkező Rolf Damm is, aki a Sárospataktól Kassáig terjedő szakasz megtétele után még folytatta zarándoklatát Eisenach-Wartburgig, Szent Erzsébet életének fontos színhelyéig. A remények szerint a Szent Erzsébet Zarándokút később egy majdan létrejövő európai kulturális út része is lesz, amely összeköti Szent Erzsébet szülővárosát, Sárospatakot és életének fő helyszíneit, Wartburgot és Marburgot is.