A Fekete Sas

Település: 

A középkori alapokon - két korábbi, középkori ház helyén - épült, 2 emeletes fogadó mai, gazdagon díszített, klasszicizáló későbarokk formáját 1782-ben nyerte el. Nevét a Habsburgok címerében látszó fekete sasról kapta, amely a ház cégérében is helyet kapott.
A város reprezentatív szálláshelyének számított, így megszállt itt 1783-ban II. József császár is. A ház az 1700-as évek végén Kazinczy Ferenc apósának, Török Lajosnak a birtokába került. Kassára érkezése után itt élt és dolgozott a nagy nyelvújító, akire a homlokzaton 1994 óta kétnyelvű emléktábla – Bartusz György domborműve – utal. Megszállt a fogadóban 1845-ben Petőfi Sándor is. 
A szabadságharc leverése után a császári rendőrség foglalta el az épületet, egy részében börtönt rendezett be. Itt raboskodott 1852-53-ban Tompa Mihály költő, református lelkész is. A városi rendőrség egészen 1927-ig működött itt. 1945-ig népkonyhaként üzemelt. 1992. óta emeletén működik a kerületi műemlékvédelmi hivatal. 
A ház hátsó, udvari része jellegzetes kassai „hátsó udvar” hosszú, keskeny, nyitott folyosós épületszárny hosszú, keskeny udvarral, melynek túlsó vége már a következő utcára nyílik. 
A házban ma is Fekete Sas néven működik étterem, illetve itt dolgozik a Kassai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal is.