CBC-HUSK 0801/1.3.1/0051

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében új kulturális és turisztikai kapocs született az Észak-magyarországi régióban a két ország közt. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány a CBC HUSK 0801/1.3.1/0051 pályázatban Európai Uniós forrásokból arra vállalkozott, hogy egy Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost.

A zarándokút önálló turista jelzéssel ellátott és gyalogosan végigjárható Sárospatak és Kassa között, átszelve a Zempléni-hegységet, az utasokat pedig 17 tájékoztató segíti a kellő információkkal az adott településeken és az útközben található jelentősebb emlékeknél.

Az útvonal az alábbi településeket érinti: Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Telkibánya – Füzér - Alsó-mislye (Nižná Myšľa) - Koksó Baksa (Kokšov-Bakša).

Az Észak-magyarországi és a kassai régió tele van olyan egyházi, egyháztörténeti és vallási-kultikus helyszínekkel, hagyományokkal, amelyek lehetőséget adnak az útvonal megtervezésére a két város közt, és amelyek bejárása és megismerése egyszerre nyújthat vallási, kulturális és turisztikai élményt a zarándokoknak, utazóknak. Elég, ha csak a sárospataki és kassai Rákóczi emlékhelyekre, a sárospataki Szent Erzsébet-kultuszra vagy a zempléni hegység pálos kolostoraira és falusi templomaira gondolunk. Ezek önmagukban is mind olyan élmények, amelyek megállásra, megpihenésre, gondolkodásra hívhatják az utazókat és turistákat.

A zarándokút jelentőségét, és kiemelt egyházi fontosságát mutatja az is, hogy védnökséget vállalt felette Ternyák Csaba egri és Bernard Bober kassai érsek is. Az út hivatalos megnyitása 2011 június 13-án, Pünkösdhétfőn volt, amikor is a Szent Erzsébet tiszteletére bemutatott sárospataki szentmise után az érsekek áldásával elindult a nyitó zarándoklat. Az első zarándokcsoport tagja volt a Németországból érkező Rolf Damm is, aki a Sárospataktól Kassáig terjedő szakasz megtétele után még folytatta zarándoklatát Eisenach-Wartburgig, Szent Erzsébet életének fontos színhelyéig. A remények szerint a Szent Erzsébet Zarándokút később egy majdan létrejövő európai kulturális út része is lesz, amely összeköti Szent Erzsébet szülővárosát, Sárospatakot és életének fő helyszíneit, Wartburgot és Marburgot is.

Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->