Bemutatkoztunk Budapesten

Március 27-én a Kárpát-medencei zarándokutak bemutatkozása-sorozat keretein belül mi is, a Szent Erzsébet Út is bemutatkozhatott. A budapesti Párbeszéd Házában a Loyola Cafe teljesen megtelt az érdeklődőkkel. Legtöbben azok jöttek el, akik gyakorlott zarándokok, de volt olyan is, aki most készül első útjára.

Zarándokutunk bemutatására egy óra állt rendelkezésre, ezért tartania kellett előadóinknak a megadott időt, hogy minden aspektusában megismertethessék az út múltját és jelenét. Öten, öt nézőpontból mutatták be és tették vonzóvá a Szent Erzsébet Zarándokutat. Dr. Szabó Irén a Szent Erzsébet Ház (A Szent Erzsébet Út nyitóállomása) helyettes vezetője a Szent Erzsébet Út létrehozását megelőző időszakról, illetve létrehozásáról beszélt. Prezentációjában visszaemlékezett a nyitózarándoklatra, ahol több százan vettek részt 2011-ben. Tőle Bodnár Boglárka vette át a szót, aki Szent Erzsébet életét, példáját mutatta be, kiemelve azokat a mozzanatokat, amikor Erzsébet mint zarándok járta saját élete útját. A következőkben zarándokok elevenítették fel az úton szerzett tapasztalataikat. Kőszeginé Tóth Judit arról beszélt, hogy reformátusként hogyan lett turistából zarándok. Minden évben végigjárja az utat Sárospatak és Kassa között. Ma már a szervezésében is részt vesz. Nyusti Szilvia előadása érdekes nézőpontból világított rá arra, hogy mitől különleges ez az út. Szilvia vak. Élménybeszámolójából kiderült, hogy ez ideig látássérültként más útra nem juthatott el, mivel csak ez az út volt, ahol a szervezőknek nem jelentett gondot, hogy egész út során segítsék, és vezessék őt.

A Szent Erzsébet Út egyénileg és közösségben is járható. A hagyományos pünkösd hétfőn induló zarándoklat mindig közösségi. Együtt indulunk és megyünk. Mindig van velünk lelki atya. Reggel napindító elmélkedéssel kezdünk, délelőtt és délután is 1-1 órás csendben gyalogolunk. Délben a tapasztalatok megosztására, este közös szentmisére gyűlünk össze. Az is kiderült, és számunkra is újdonságként hatott, hogy más zarándokutakon járók, bár egy úton haladnak, mégis külön-külön mennek. A Szent Erzsébet zarándokúton a zarándokok egy közösséget alkotva, egymást segítve haladnak mind a fizikai megpróbáltatások, mind a lelki megpróbáltatásokban.

Záró előadóként Bánkus Erzsébet szólhatott, aki az elsők között tette meg gyalogosan Marburgból (Németország) Sárospatakra a zarándokutat, mely ugyan még csak részben épült ki, de célunk az út teljes kiépítése. Szeretnénk, hogy még sok-sok zarándok élhesse át Szent Erzsébet szellemében a zarándoklat gyümölcsöző, lelket és testet megújító erejét.


Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->