Folytatódik a Szent Erzsébet Ház udvarának felújítása

A téli hideg, csapadékos időszak után tavasszal külső munkálatokkal folytatódott a Szent Erzsébet Ház udvarának 2011. szeptemberében megkezdett felújítási munkája. A kivitelezés a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Program Szent Erzsébet Út nyitó és záró állomásainak infrastrukturális fejlesztése Kassán és Sárospatakon (CBC HUSK 0901/1.3.1/0024/01) című pályázatának keretében valósul meg, és a tervek szerint 2012 decemberében zárul.

A nagy erőkkel zajló kivitelezési munka külön érdekessége számunkra, hogy a földmunkák során fontos régészeti leletek kerültek a felszínre. Már az ősz folyamán a Szent Erzsébet Házhoz épülő lift liftaknájának a kiásásakor sikerült megtalálni a régi jezsuita kisgimnázium egyik falrészletét, amely iskola a város történelmében fontos helyet foglalt el. Most a pályázat keretében feltárt „régi pince" kibontása során került elő újabb falrészlete az egykori iskolának. Ez a felfedezés nem csak a mi számunkra, hanem Sárospatak, mint iskolaváros számára is jelentős.

A kivitelezés földmunkái folyamatos régészeti megfigyelés mellett zajlanak, így a megtalált régészeti értékek pontos beazonosítására rövid időn belül sor kerülhetett.

Ezeknek e régészeti értékeknek a dokumentálása jelenleg is folyik. Ezzel a munkával válik reményeink szerint teljessé a 2011. január 1-én megkezdődött folyamat, és így 2013-től megújult környezetben tudjuk majd fogadni a hozzánk betérő vendégeket, látogatókat, zarándokokat.


Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->