„Lelki zarándoklás a gótikus úton.“

2013-ban Kassa városa lesz Európa kulturális fővárosa. Ez alkalomból november 7-én konferenciát rendeztek az érintett szervezetek számára a kassai teológián.

 A konferencia szervezői így vallanak a tudományos diskurzus célkitűzéséről: „A Kassa-megye területén található Gótikus út célhelyei elsősorban kultúrtörténeti szempontból tűnnek ki. Az érdeklődő ezen az ösvényen várrendszereket, templomokat, kolostorokat, kastélyokat, kápolnákat, városházakat és más értékes építészeti alkotásokat ismerhet meg. A Gótikus út egyedülálló együttesét alkotja a Jeruzsálem - típusú kálvária, a Szepesi Káptalan melletti szakrális Pažice fennsíkon. Ebből kifolyólag Kassa-megye Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 programjába beiktatta a Szepesi Káptalant a Pažice nevű szakrális fennsíkkal egyetemben. A program a Szepesi Jeruzsálem nevet kapta. A megvalósításába belekapcsolódott az Eperjes-megyei Önkormányzat is. A megrendezésre kerülő nemzetközi tudományos konferencia is szeretné az előadó szakemberek által kiegészíteni a megismerés mozaikját Szlovákia ezen egyedülálló felfedezéséhez.” 

 A rendezvény fő témája tehát a Szepesi Jeruzsálem helyreállítása, régészeti feltárása és bővítése volt, de szóba kerültek a vallási turizmussal és az ún. tematikus útvonalakkal összefüggő helységek bekapcsolódásai a kassai programsorozatba. Egyik érdekes téma volt a Kassa városához kapcsolódó csodák bemutatása, mint például a Mandilion /Veronika kendője/ Kassára hozatala.

 A konferencián lehetőségünk volt bemutatni a sárospataki Szent Erzsébet tisztelete kibontakozását az elmúlt negyven évben, valamint  a Szent Erzsébet Út Alapítvány munkáját a Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet Zarándokút jelentőségét a határon átnyúló kapcsolatrendszerben. 

Mátraverebély-Szentkút ferences rendházfőnöke, Kálmán Peregrin atya a zarándokutak és kegyhelyek fontosságát hangsúlyozta Európa újraevangelizálásában. A konferencia hiányosságaként konstatáltuk, hogy mi gondoskodtunk magyarról szlovákra fordításról, a szlovák részről viszont ez a gesztus visszafelé máig tisztázatlan okokból nem működött. Így csak a vetítésre és az orosz szókincstudásunkra hagyatkozhattunk, hogy nagyjából megértsük, mit is akarnak szlovák kollégáink velünk megismertetni.

Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->