Sárospatak és Kassa között - beszámoló a 3. Via Cassoviensisről

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a FEMAN Szlovák Európai Kulturális Társaság által a „Via Cassoviensis” zarándokhelyek találkozója 2015.09.19-én, Kassán. A 2015-ös rendezvény támogatója és társszervezője volt Magyarország Főkonzulátusa, ennek köszönhetően hangsúlyos volt a magyar részvétel. A szlovák és morva (Cirill és Metód Európai Kulturális Út) résztvevők mellett meghívást kapott a Pannonhalmi és a Tihanyi Bencés Apátság, két nemzeti kegyhely: Mátraverebély-Szentkút és Máriapócs, a Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium, valamint a Szent Erzsébet Út Alapítvány Sárospatakról.

Bár a szervezők szándéka inkább egy „vallásturisztikai vásár” volt, ami a nagyközönség számára kedvcsinálóként szolgál, a hétfői munkanap kiválasztása ezt kevésbé segítette; így a rendezvény inkább egy műhelytalálkozóként működött, amin a PR anyagok és névjegyek cseréjén túl a bemutatkozó előadások és az azt követő kötetlen beszélgetések szolgálták a szakmai kapcsolatfelvételt. Különösen is fontos volt, hogy a megnyitó alkalmával standunkhoz látogatott Bernard Bober kassai érsek, valamint Szesztay Ádám főkonzul, akit tájékoztathattunk a Szent Erzsébet Út eddigi tevékenységéről, jelenéről és jövőbeli terveiről, melyek közül kiemelkednek azok az együttműködési lehetőségek, mint Magyarországon a Zarándokpont és a szlovákiai zarándokutak műhelytalálkozója Samporban illetve a Szent Erzsébet Európai Kulturális Út terve. Nem véletlen hogy előadásunk is ezt a gondolatot követte (Pavlics Tamás „Past – present – possible: Saint Elisabeth’s Route between Sárospatak and Košice” c. prezentációja Catherine Chapman tolmácsolásával hangzott el), ami után a szlovákiai Szent Jakab Út képviselőjével, a sampori találkozó után már ismerősként köszönthettük egymást.

Az Erik Jurkoval történt találkozás eredménye az is, hogy az általa készített fotógalériát megoszthatjuk – köszönet érte.

A rendezvényt követően Orémus Zoltán, a Kassai Magyar Református Egyházközség lelkésze látta vendégül a pannonhalmi, tihanyi, debreceni és a sárospataki résztvevőket valamint Pásztor Zoltán püspöki helynököt, Szesztay Ádám főkonzult és munkatársát Havasi Tímeát. Kedves vendéglátóink megismerésén túl, ez az alkalom remek lehetőség volt arra, hogy egy kicsit belelássunk a magyar kisebbség helyzetébe, a szlovák többségi társadalommal folytatható párbeszéd lehetőségeibe, ennek kapcsán pedig olyan gyakorlati kérdésekről is szó esett, ami a jövő évi Via Cassoviensis eredményességét növelheti, pl. a vasárnapi rendezés, a magyar-szlovák tolmácsolás megoldásával valamint további magyar és szlovák zarándokutak képviselőnek meghívásával.

Képgaléria Erik Jurko:https://drive.google.com/folderview?id=0Bz3p_zshjrY5eFJIT3IyLS1QdEk&usp=sharing


Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->