"Türelem, tolerancia, empátia, elfogadás, megértés" - beszámoló az idei pünkösdi zarándoklatról

A hagyományoknak megfelelően idén is Pünkösdhétfőn, az érseki áldás után indult el a 49 fős zarándokcsoport. A szokatlanul nagy létszámból adódó nehézségeket mindenki érzékelte, felmérte már az út elején. Ezért az első beszélgetés alkalmával a szívünkbe véstük a következő szavakat: türelem, tolerancia, empátia, elfogadás, megértés, alázat, figyelmesség, fegyelem, segítőkészség. Ezeknek a tulajdonságoknak mind birtokában volt Szent Erzsébet, most mi is gyakorolhattuk. Elmondhatom, hogy sikeresen, mert csak így tudtunk nagyobb probléma, baj nélkül végigmenni a Sárospataktól Kassáig vezető úton. A testi fáradságtól, az itt-ott jelentkező fájdalmaktól eltekintve egészségesen, élményekkel, új kapcsolatokkal, barátságokkal gazdagodva, lelkiekben megerősödve értünk célba.

Mire fogunk emlékezni? Mindenki másra. De bizonyára emlegetni fogjuk a komlóskaiak vendégszeretetét, Andorék különleges gyógynövényes italait, a Regéci vár fenségességét, a kilátást a Sólyom-kőről, a Borsó-hegyi emlékhely drámaiságát, Telkibányán a szabadtéri misét, a hollóháziak finom süteményeit és szendvicseit, az erdőből kilépve a Füzéri vár és a falu mesebeli látványát. Nem lehetett meghatódás nélkül belépni a kassai Szent Erzsébet-dómba és elérzékenyülés nélkül elénekelni a himnuszokat II. Rákóczi Ferenc sírboltjánál. Sorolhatnám még a szívszorító, lélekemelő pillanatokat, de ezeket igazából át kell élni. Nem lehet szavakba foglalni, milyen érzés volt, amikor a Székely himnusz eléneklése után a kripta bejáratánál váratlanul 50 gyergyószentmiklósi zarándok ölelése várt bennünket.

Az Úton megélt eseményekből, a csendes órák során megtapasztaltakból, az együttlétünk tanúságaiból még sokáig fogunk táplálkozni a hétköznapokban.


Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->